Eroare
  • JUser::_load: Unable to load user with id: 64
Vineri, 16 Noiembrie 2012 11:47
Apreciere articol
(2 votes)

ODIMM a majorat plafonul de garantare!

  În conformitate cu sarcinile stabilite în Programele de Dezvoltare Naţională, întru îmbunătăţirea accesului la credite şi, respectiv, stimularea investiţiilor în iniţierea şi dezvoltarea afacerilor, în data de 17 decembrie 2012, ODIMM a înaintat membrilor Consiliului de Coordonare propuneri de îmbunătăţire a produselor de garantare.

În cadrul şedinţei s-a discutat posibilităţile de optimizare a activităţii Fondului de Stat de Garantare a Creditelor, misiunea căruia este îmbunătăţirea accesului la resurse creditare pentru micii antreprenori care dispun de suficiente capacităţi de rambursare a unui credit, dar din lipsa de gaj acceptabil de bancă, nu îl pot obţine. Astfel, au fost propuse mai multe măsuri de eficientizare a activităţii FGC, care urmează a fi analizate, sintetizate şi aduse la cunoştinţa antreprenorilor. Printre măsurile discutate pot fi enumerate excluderea plafonului creditului de 2 mil. lei, majorarea plafoanelor de garantare pînă la 1 mil. lei, modificarea comisionului de garantare prin micşorarea graduală a comisionului de garantare, în fiecare an, până la 0,5% şi stabilirea unui comision preferenţial, în cazul efectuării plăţilor în avans pentru toată perioada garantată, introducerea unui produs de garantare nou pentru exportatori, extinderea de parteneriate cu alte instituţii financiare din sectorul non-bancar.

Pînă în prezent, pe parcursul anului 2012 cu suportul FGC a fost facilitată acordarea creditelor pentru 90 de întreprinderi micro şi mici, în sumă cumulativă de 46,8 mil Lei, asigurate cu garanţii financiare în valoare cumulativă de 17, 5 mil Lei.

Reiterăm că ODIMM are însărcinarea să îmbunătăţească procedurile de garantare şi, respectiv, să majoreze numărul băncilor partenere, ceea ce, în rezultat, va face mai atractive produsele de garantare şi va spori numărul de beneficiari de credite din sectorul IMM-urilor.

Ultima modificare s-a efectuat Vineri, 04 Ianuarie 2013 12:22
Mai mult din aceasta categorie: ACUM GAJUL NU MAI ESTE O PROBLEMĂ! »
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner