Vineri, 05 Februarie 2016 08:36
Apreciere articol
(0 votes)

Garanții la credite pentru IMM-uri

14100 bigFondul de Garantare a Creditelor este solicitat de agenții economici din țară doar pe jumătate. Constatarea a fost făcută de viceministrul Economiei, Vitalie Iurcu, în cadrul unui atelier de lucru cu privire la posibilitățile de a obține garanții financiare la creditele acordate de băncile comerciale. În timpul discuțiilor s-a constat că principalele motive ar fi instabilitatea politică și economică din țară, realitatea dramatică din sectorul bancar și lipsa de informare.

Agenții economici au posibilitatea de a accesa credite de la băncile comerciale, iar statul, prin intermediul unui fond special, oferă garanții financiare de până la 1 milion de lei pentru 50% din valoarea creditului. Cu toate acestea, în ultima perioadă, antreprenorii au devenit mult mai reticenți față de aceste modalități de finanțare, iar principalul motiv ar fi realitatea dramatică din sectorul bancar.

”Problema majoră este ridicarea ratei dobânzii de la 11% de la începutul anului și până la 15% la sfârșitul anului 2015. Aceasta face imposibilă accesarea împrumuturilor de unele companii mici”, - a explicat directorul ODIMM Iulia Iabanji.

Dacă în 2013 garanțiile acordate de ODIMM au fost de 12 milioane de lei, atunci în ultimii 2 ani valoarea acestora au ajuns la doar 5 milioane.

Astfel, garanțiile vor fi solicitate, doar dacă creditele oferite de băncile comerciale vor deveni atractive și pentru antreprenori.

”Chiar cu plafonul existent avem probleme. Din 60 de milioane oferite de Fondul de Garantare, au fost consumate doar 30 de milioane. Scopul acestui seminar este să identificăm de ce ei nu accesează Fondul. Noi urmează să analizăm dacă e nevoie să mărim Fondul sau să micșorăm comisionul. E important să avem discuții cu băncile-partenere”, - a explicat viceministru al Economiei Vitalie Iurcu.

Pe întreaga durată de activitate a Fondului de Garantare a Creditelor, 227 de întreprinderi micro și mici au beneficiat de garanții în sumă totală de 46,5 milioane lei. Totodată, în prezent sunt active 123 de garanții financiare în valoare de peste 25 milioane lei.

 

Sursa: mbc.md

Ultima modificare s-a efectuat Luni, 08 Februarie 2016 08:05

Related Video

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner