Eroare
  • JUser::_load: Unable to load user with id: 64
Vineri, 21 Decembrie 2012 11:51
Apreciere articol
(0 votes)

ACUM GAJUL NU MAI ESTE O PROBLEMĂ!

 IMM-urile din Republica Moldova, deşi îndeplinesc un rol esenţial în dezvoltarea social-economică, se confruntă cu problema accesului la finanţe, atât pe termen lung – pentru investiţii, cât şi pe termen scurt – pentru capital circulant.

Marea majoritate a schemelor de finanţare nu răspund, astăzi, nevoilor IMM-urilor, accesul la credite/ împrumuturi pentru micii antreprenori continuând a fi destul de limitat, ceea ce impune re-considerarea instrumentelor financiare.

Schemele de garantare sunt extrem de importante pentru îmbunătăţirea accesului la finanţare al întreprinderilor, creând premise pentru dezvoltarea competitivităţii acestora, creşterea eficienţei activităţii lor, majorării numărului de produse etc.

Fondul de stat de garantare a creditelor gestionat de ODIMM (în continuare FGC) se axează pe susţinerea întreprinderilor micro şi mici, care nu reuşesc să convingă instituţiile financiare privind viabilitatea afacerii lor.

În acelaşi timp, se pune accent pe stimularea şi susţinerea păturilor social-vulnerabile de a se implica în activităţi antreprenoriale, precum tinerii antreprenori, femeile, lucrătorii migranţi.

Având în vedere că IMM-urile se confruntă cu problema insuficienţei gajului şi gradului de credibilitate, FGC oferă garanţii în proporţie de până la 70% din mărimea creditului, în limita a 1 mil. lei.

De asemenea, începând cu anul 2013 sunt propuse garanţii financiare pentru întreprinderile exportatoare, în sumă de până la 2 mil. lei, cu rata de acoperire de - 50% din valoarea creditului şi perioada de garantare - 5 ani.

În acelaşi timp, ODIMM a simplificat procedura de solicitare a garanţiei, oferind IMM-urilor acces mai rapid la finanţare, iar pentru a spori atractivitatea garanţiilor pentru IMM-uri, comisionul de garantare se micşorează gradual, în fiecare an, până la 0,5%.

Avantajele garanţiilor pentru antreprenori:

  • ZERO comision de analiză a solicitării de garantare!
  • ZERO comision de stingere anticipată a garanţiei!
  • MINIM costuri de timp şi financiare!
  • MAXIM rapid şi flexibil!

Pe de altă parte, instituţiile financiare beneficiază de o acoperire cu garanţie lichidă pentru creditele IMM-urilor, diversificându-şi clientela cu riscuri minime, fără costuri adiționale.

Rolul ODIMM în îmbunătăţirea accesului la finanţări este cu atât mai important cu cât IMM-urile beneficiază de consultanţă şi informare despre oportunităţile de finanţare şi procesul de gestionare a afacerii.

Analiza impactului garanţiilor denotă faptul că fiecare leu acordat sub formă de garanţie permite efectuarea investiţiilor în valoare de 5 lei.

Astfel, până în prezent, creditele garantate de ODIMM au contribuit la îmbunătăţirea

capacităţilor de producere în agricultură, industria alimentară, industria de prelucrare a lemnului, servicii, construcţii etc.

Concomitent, trebuie precizat impactul benefic asupra creării locurilor de muncă, majorarea cifrei de afaceri, sporirea contribuţiilor la bugetul consolidat.

Viorica Cerbuşca

Pagina web: www.fgc.odimm.md

E-mail: Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza

Tel.: /022/ 225-001

Ultima modificare s-a efectuat Luni, 07 Ianuarie 2013 13:19
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner